Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Zöldséges, babos quinoa

A quinoa leginkább azoknak ismerős, akik diétáznak vagy egészséges életmódot folytatnak az étkezés tekintetében is. Rendkívül jó alapanyag, amit ha például zöldséggel keverjük, kiváló egytálételek varázsolhatóak belőle. Ilyen a zöldséges és babos tepsis finomság is, amit lelkiismeret-furdalás nélkül elfogyaszthatunk.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl
  • 12 dkg quinoa
  • 3 dl víz
  • só,
  • 2 piros húsú kaliforniai paprika vagy nagyobb kápia paprika
  • 30 dkg kemény húsú paradicsom
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 zsenge, karcsú cukkini
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • fél kiskanál paprikakrém
  • 1 doboz konzerv vörösbab
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A quinoát 10-15 percre langyos vízbe áztatjuk – ez azért kell, mert az apró szemeket egy vékony szaponin réteg védi, amit le kell mosni róla, különben keserű lehet az ételünk! Leszűrjük, leöblítjük. A vizet fölforraljuk, a quinoát beleöntjük, kissé megsózzuk, lefödve, kis lángon 12-15 perc alatt puhára főzzük. A tűzről levéve 5 percig duzzadni hagyjuk, majd villával felkeverjük, hűlni hagyjuk. A megmosott paprikákat kocsányostól rostélyra fektetjük és izzó, de nem túl forró faszénparázs fölött, többször megforgatva, olajjal kenegetve kb. 20 perc alatt megsütjük. Az sem baj, ha egy kicsit megégnek. A paprikát a tűzhely forró lapján vagy forró sütőben is megsüthetjük, az utóbbiakból azonban a kellemes „füstíz” hiányozni fog. Ha kész, egy zacskóba vagy lábasba rakjuk, 10-15 percre lefedjük. Így a keletkező gőzben összeesik, könnyebb megtisztítani, meghámozni. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, fél percre forrásban lévő vízbe rakjuk, onnan kiemelve meghámozzuk, majd félbevágva a magjaikat is kikaparjuk. Húsukat 1 centis kockákra vágjuk, ahogyan a sült, lebőrözött, kicsumázott paprikát is. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A cukkinit, miután végeit lecsaptuk, 1 centis kockákra vágjuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk. Egy serpenyőben az olajat közepesen megforrósítjuk. A hagymát és a fokhagymát rádobjuk, keverve-rázogatva fél percig pirítjuk. Az Erős Pistát hozzáadjuk, átforgatjuk, majd rádobjuk a cukkinit is. 2 percig pirítjuk nagy lángon, azután a paradicsommal sütjük még 2 percig. A babot levével együtt ráöntjük, megsózzuk, a sült paprikát és a puha quinoát hozzáadjuk. Kevergetve megforrósítjuk és kész is. A tűzről levéve az olívaolajat belekeverjük.