A quinoa leginkább azoknak ismerős, akik diétáznak vagy egészséges életmódot folytatnak az étkezés tekintetében is. Rendkívül jó alapanyag, amit ha például zöldséggel keverjük, kiváló egytálételek varázsolhatóak belőle. Ilyen a zöldséges és babos tepsis finomság is, amit lelkiismeret-furdalás nélkül elfogyaszthatunk.

Hozzávalók:
- 1,5 dl
- 12 dkg quinoa
- 3 dl víz
- só,
- 2 piros húsú kaliforniai paprika vagy nagyobb kápia paprika
- 30 dkg kemény húsú paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 zsenge, karcsú cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- fél kiskanál paprikakrém
- 1 doboz konzerv vörösbab
- só
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A quinoát 10-15 percre langyos vízbe áztatjuk – ez azért kell, mert az apró szemeket egy vékony szaponin réteg védi, amit le kell mosni róla, különben keserű lehet az ételünk! Leszűrjük, leöblítjük. A vizet fölforraljuk, a quinoát beleöntjük, kissé megsózzuk, lefödve, kis lángon 12-15 perc alatt puhára főzzük. A tűzről levéve 5 percig duzzadni hagyjuk, majd villával felkeverjük, hűlni hagyjuk. A megmosott paprikákat kocsányostól rostélyra fektetjük és izzó, de nem túl forró faszénparázs fölött, többször megforgatva, olajjal kenegetve kb. 20 perc alatt megsütjük. Az sem baj, ha egy kicsit megégnek. A paprikát a tűzhely forró lapján vagy forró sütőben is megsüthetjük, az utóbbiakból azonban a kellemes „füstíz” hiányozni fog. Ha kész, egy zacskóba vagy lábasba rakjuk, 10-15 percre lefedjük. Így a keletkező gőzben összeesik, könnyebb megtisztítani, meghámozni. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, fél percre forrásban lévő vízbe rakjuk, onnan kiemelve meghámozzuk, majd félbevágva a magjaikat is kikaparjuk. Húsukat 1 centis kockákra vágjuk, ahogyan a sült, lebőrözött, kicsumázott paprikát is. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A cukkinit, miután végeit lecsaptuk, 1 centis kockákra vágjuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk. Egy serpenyőben az olajat közepesen megforrósítjuk. A hagymát és a fokhagymát rádobjuk, keverve-rázogatva fél percig pirítjuk. Az Erős Pistát hozzáadjuk, átforgatjuk, majd rádobjuk a cukkinit is. 2 percig pirítjuk nagy lángon, azután a paradicsommal sütjük még 2 percig. A babot levével együtt ráöntjük, megsózzuk, a sült paprikát és a puha quinoát hozzáadjuk. Kevergetve megforrósítjuk és kész is. A tűzről levéve az olívaolajat belekeverjük.