A répa rendkívül jó alapanyaga a süteményeknek, tortáknak. Ma már az egészséges életmódot követők mindenre találnak más alternatívát, így a vegánok is. Mutatjuk, hogyan készíthető el egy mutatós torta tojás, tejtermék és liszt nélkül.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 15-20 darab nyers, puha datolya (+1 dl langyos víz)
- 1 1/3 cup növényi tej (más folyadék is használható, akár almalé is)
- 2 ek almaecet
- 2-3 púpos ek kókuszzsír (margarin, de még olaj is használható)
- 1 ek chia mag vagy pedig darált lenmag
- 2 1/2 cup liszt (lehet darált zabpehely vagy gluténmentes változat is)
- 2-3 közepes répa reszelve
- 15-20 dkg diákcsemege darálva (lehet csak csonthéjasokat is használni, de jól illik bele a mazsola)
- fél tasak sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- kevés só
- 2 kk fahéj
- 1 kk őrölt gyömbér
- ízlés szerint vanília kivonat
A mascarpone krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1-2 ek porcukor
- 1 bio citrom reszelt héja
- fél citrom kifacsart leve
Elkészítés:
A puha datolyákat nagyjából 1 dl langyos vízzel együtt lepürésítünk. Ha szárazabb datolyánk van, akkor érdemes néhány órán át áztatni azokat, és csak azután pürésíteni. Egy nagyobb keverőtálba átrakjuk a pépesített datolyát, ez lesz az édes ízt adó összetevőnk. Ugyan ebbe az edénybe kerül a többi nedves összetevő is. A növényi tej, almaecet és a kókuszzsír. Jöhet a vanília kivonat, a chia mag és a fűszerek is. A harmadik lépésben a gyalult répát és az aprított magvakat, valamint az aszalványokat keverjük a nedves részhez. Utolsó rész a liszt, a sütőpor és a szódabikarbóna. Alaposan elkeverjük a száraz összetevőket a nedves résszel. Egy sűrű állagú tésztát kell kapnunk. 150 fokra előmelegített sütőben 40 percig, valamint tűpróbáig sütjük. Közben elkészítjük a tetejére a krémet. A kézi vagy robotmixerrel az összetevőket kikeverjük, és ha a tortánk teljesen kihűlt, akkor a krémmel megkenjük a tetejét. Extra dekorációként pirított diót vagy kókusz chipset is használhatunk.