Igaz, hogy manapság már nagyon jó minőségű rétes tésztát lehet kapni az üzletekben, de sokkal nagyobb sikert érünk el egy saját készítésű tésztával. Most egy olyan receptet hoztunk hozzá, amivel tuti jó végeredményt érhettek el. Maradtunk az egyik legnépszerűbb tölteléknél, a túrónál. Az íze és az illata egészen biztos visszaröpít mindenkit a múltba…
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 nagy tojás vagy 2 kicsi
- 3,5-4 dl közötti langyos víz
- 1 tk só
- 2 ek olaj
- 1 ek ecet
A rétestészta kenéséhez:
- étolaj
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint cukor
- 1 cs vaníliás cukor
A réteslap kenéséhez:
étolaj
- kb 4 dl tejföl
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a sót és az ecetet. A lisztet az olajjal, tojással elmorzsoljuk, majd apránként hozzáadagoljuk az ecetes, sós langyos vizet. A liszttől függ, hogy mennyi vizet kíván. Jó hólyagosra dolgozzuk, de dagasztógépben is elvégezhető a folyamat. Három cipót formázunk belőle. A tetejét lekenjük olajjal, és szilikonos sütőpapírral lefedjük úgy, hogy ne kapjon levegőt. 25 percet pihentetjük. Az egyik cipót liszttel meghintjük, és tiszta abroszra tesszük. A tetejét olajjal bekenjük, és vékonyra kinyújtjuk, majd kézzel óvatosan alányúlva kihúzogatjuk. A széleit levágjuk, majd a másik két tésztalappal is ugyanígy járunk el. A levágott széleket kevés olajjal újra összedolgozzuk, majd újból pihentetjük. A túró töltelék hozzávalóit összekeverjük, a réteslapot olajjal lekenjük, majd elszórtan teszünk rá a töltelékből és a tejfölből, végül a terítő segítségével oldalról a közepéig feltekerjük. A másik két lappal is ugyanezt tesszük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a rudakat, olajjal, majd tejföllel lekenjük és 200 fokra melegített sütőben 15 percig, majd a hőt 150 fokra véve készre sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral meghintjük!