Hosszasan lehetne sorolni, milyen ételek nélkül nincs karácsony. A halászlé, a bejgli mellett ilyen a töltött káposzta is. Ezt is sokféleképpen készítik, de mi most a tradicionális verzióját mutatjuk be.

Hozzávalók:
- 1,5 kg káposzta
- 50 dkg darált sertéslapocka
- 20 dkg paraszt sonka
- 10 dkg rizs
- 2 tojás
- 4 közepes fej vöröshagyma
- 1 dl napraforgó olaj
- 4 közepes paradicsom
- 2 leveskocka
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 45 dkg tejföl
Elkészítés:
A káposztából kivágjuk a torzsát, és forró, sós vízben abáljuk. A torzsa helyébe bökve egy nagy húsvillával kiemeljük a vízből a káposztafejet, lefejtjük a külső leveleket. Deszkára fektetve hűlni hagyjuk, majd a középső nagy eret kivágva két fél levélre teszünk szert. A maradék káposztát apróra vágjuk. A rizst félpuhára pároljuk, az is hűljön. A hagymát, paradicsomot, sonkát, a maradék káposztát apró kockára vágjuk. A darált húshoz adjuk a hagyma felét, a rizst, a tojást, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymaggal hintjük, jól összekeverjük. Egy széles lábasba öntjük az olajat, elterítjük a maradék hagyma felét, a sonka felét, arra a paradicsom felét, a megvágott káposzta felét. A fél káposztaleveleket úgy töltjük a töltelékkel, mint mikor a papírból zacskót tekerünk csúcsosra. A levélvégeket egy oldalra visszatömködjük. Sugarasan a lábasba helyezzük a töltött káposztákat. Amikor az első sor betelt, ráhelyezzük a maradékot mindenből: sonka, hagyma, paradicsom, vágott káposzta. Újabb sor töltött káposzta következik. A maradék abált levelekkel beborítjuk. A leveskockákat fél liter vízben felforralva a halomra öntjük, lefedjük. Lassú tűzön 1 órán át főzzük, a lángot kikapcsolva fél órán át pihentetjük. Jó sok tejföllel tálaljuk, friss kenyeret adunk mellé.







