Néha jó visszanyúlni a múltba, és olyan ma már nem divatos desszerteket, édességeket elkészíteni, mint a töltött gőzgombóc. Lekvár tölteléket kapott, és a hagyományostól eltérően ezúttal dióban és nem zsemlemorzsában vagy grízben került megforgatásra. Egy kis múltidézésnek is jó, arról nem beszélve, mennyire finom.
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg fehér tönkölybúza liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 2 ek cukor
- 2 tojássárgája
- 0,5 citromból nyert reszelt citromhéj
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 ek rum
- 1 csipet só
- 10 dkg sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 3 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg darált dió
- 1 ek cukor
Elkészítés:
Az élesztőt kevés, langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat, a rumot, a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát. Mikor a tészta összeállt, elválik a kezünktől is és az edény falától is, akkor beledolgozzuk a langyos olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva, langyos helyen kb. 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Ekkor óvatosan, finoman még egyszer átdolgozzuk, és újra visszatesszük 25-30 percre, hogy újra megkeljen. Mikor másodszorra is megkelt a tészta, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, az egyik felére egyforma távolságra egy-egy kanál sűrű lekvárt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Közepes méretű fánkszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne tudjon kiszökni a lekvár belőle. Hagyjuk 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg vagy huzat. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre, és ugyanígy megtöltjük. Ha van gőzpárolónk, akkor abban kb. 15-20 perc alatt meggőzöljük. Ha nincs párolónk, akkor egy nagyobb fazékban vizet forralunk, majd ráteszünk egy széles fém szűrőt, és ebbe helyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Arra vigyázzunk, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe. Miután elkészültek a gombócok, mindegyik tetejét megkenegetjük olvasztott vajjal, és cukrozott, darált dióval hintjük meg.