Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
4 kávéskanál instant élesztő
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
3 dl langyos víz
5 dkg szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőport 1 dl cukros vízben elkeverjük. A liszthez öntjük. Hozzáadjuk a sót.
Összegyúrjuk, vízzel lazítva közepesen lágy tésztát gyúrunk. 40 percig kelesztjük. 9 részre osztjuk, cipókat formálunk, kissé lelapítjuk.
A cipók közepébe lisztes kézzel 3 ujjnyi lyukat “fúrunk”. Fél órát állni hagyjuk.
Gyöngyöző vízbe tesszük: adagokban, egyszer átfordítva, egy percig. Lecsöpögtetjük, papírral bélelt sütőlapra tesszük.
Megszórjuk a szezámmaggal, előmelegített sütőbe tesszük, aranylóra pirítjuk. A sütő alsó részén sütjük, egy tepsivel a sütő alján párásítunk, az utolsó pár percben a párásításra rakott edényt kiemeljük.