Nagyon kevesen használják az áfonyát. Az őszies időben a színe, az íze pedig nagyon passzol az évszakhoz. Ebben a szaftos pitéből kiderül, milyen mennyei alapanyag.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg jéghideg vaj
- 3 evőkanál jéghideg víz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 egész tojás
- 50 milliliter tejföl
- 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 40 dkg áfonya
- 10 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 80 milliliter tejföl
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A tetejére:
- 5 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk a vajjal, egy tojással, a tejföllel, a vízzel és a sütőporral, ügyelve arra, hogy a vaj ne melegeden meg a kezünk alatt. Ha összeállt, golyót formázunk belőle, folpackba csomagolva fél órán át pihentetjük a hűtőben. Az idő leteltével kinyújtjuk, majd egyenletesen beleigazítjuk a piteformába, a kilógó széleket levágjuk. A krémhez, a cukrot, a lisztet és a sót jól összekeverjük. A tojást kicsit felverjük, majd azt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez, végül a tejfölt és a vaníliakivonatot is, majd egyneművé keverjük. A krémet ráöntjük a pitére, megszórjuk az áfonyaszemekkel, és a sütőt bemelegítjük 175 fokra. A tetejéhez egy tálban összekeverjük a cukrot és a lisztet, a vajat felkockázva hozzámorzsoljuk, ezután egyenletesen rászórjuk a sütemény tetejére úgy, hogy az egészet befedje. 50-55 percig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul, majd hagyjuk kihűlni, és szeletelve tálaljuk.