Talán nem túlzás azt mondani, hogy a palacsinta a legnépszerűbb retro desszert hazánkban. A túrós, lekváros, kakaós változata biztos. De sós ízesítésben is kiváló étel, például a spenót remek tölteléke lehet. Egy kis sajtmártással pedig még nagyobb ízélményben részesülünk.

Hozzávalók:
- 40 dkg spenót
- 2 tojás
- 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 4 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors, ízlés szerint
- 1 evőkanál napraforgóolaj
A sajtmártáshoz:
- 15 dkg gomolyasajt
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 dl tej
- 1 dl száraz fehérbor
- só és bors
- ízlés szerint
Elkészítés:
Forró, sós vízben megfőzzük a spenótot, majd leszűrjük és kihűtjük. A tojásokkal, a liszttel, a tej felével, a fokhagymával botmixer segítségével krémesítjük. Megsózzuk, majd borsot darálunk rá. A maradék tejjel sűrű palacsintatésztát keverünk, majd palacsintasütőben négy palacsintát sütünk. Mindegyik közepére egy-egy evőkanálnyi spenótkrémet teszünk, majd a tésztát feltekerjük. A sajtmártás készítésekor megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a villával tört gomolyát. Amikor a sajt megolvadt, hozzáadjuk a lisztet, kevergetve összedolgozzuk, végül enyhén megpirítjuk. Beleöntjük a tejet és a bort, majd összeforraljuk. Végül ízesítjük: borsot darálunk rá, szükség esetén sózzuk. A sajtmártással leöntött palacsintákat néhány percig tűzálló tálban forróra hevítjük, majd melegen tálaljuk. A sajtmártás nélkül is elkészíthető, simán csak megtöltve. Úgy is nagyon finom, és kalóriaszegényebb.