Míg nekünk a képviselő fánk, addig a spanyoloknak a Churrosa készül égetett tésztából. Egyben azonban hasonlónak, mindkettő óriási népszerűségnek örvend.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 22 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 1,5 teáskanál só
- 3 egész tojás
- 3,7 dl víz
A sütéshez:
- olaj
A forgatáshoz:
- 1 evőkanál fahéj
- 2 evőkanál cukor
A csokiöntethez:
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 5 dl tej
- 12 dkg csokoládé
- 3 ek barna cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A tésztához egy edényben felforraljuk a vizet a vajjal és a sóval, majd egy gyors mozdulattal hozzátesszük a lisztet, és határozott mozdulatokkal folyamatosan keverjük nagyjából 2 percig. A tészta elválik az edény falától, és lehúzzuk a tűzről, néha megkeverve hagyjuk 2 percig hűlni. Ekkor egyesével beleütjük a tojásokat. A képviselőfánkéhoz hasonló lány égetett tésztát kapunk. A tésztát egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. Egy serpenyőben bőven teszünk olajat, 170 fokra felforrósítjuk, és a tésztákból 10-12 centi hosszú rudakat nyomunk az olajba. Szép aranybarnára sütjük a churrosokat, amiket a cukorral elkevert fahéjba forgatunk. Közben az öntethez 125 ml hideg tejben elkeverjük a keményítőt. A maradék tejet egy edényben alacsony lángon melegítjük, és felolvasztjuk benne az összedarabolt csokoládét. Hozzáadjuk a keményítős tejet, ízesítjük a cukorral, a fahéjjal, a sóval és a kakaóval, majd közepes lángon további 15 percig főzzük. Amikor besűrűsödött, elkészült. A churrost az öntettel tálaljuk.