Az oly divatos mai desszertek mellé időnként jól esik egy kis retro édességet enni. A szilvás-, barackos- és akár túrós burgonyagombóc pont ilyen. És még mindig olcsó. Túl nagy rutint sem igényel, és egy kicsit visszarepülhetünk vele a múltba.

Hozzávalók:
- 1 kg héjában főtt burgonya
- 30 dkg finomliszt (fele rétes, fele sima)
- 1 tojás
- 10 dkg mangalica zsír
- 1 csipet só
- 1 kg sárgabarack
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A főtt krumplit meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hozzáadunk 5 dkg zsírt, a tojást, sót és a lisztet fokozatosan adagolva tésztát gyúrunk belőle. Ne lisztezzük túl, mert ragacsos lesz. Közben egy nagy fazék sós vizet odateszünk forrni. A barackokat megmossuk, és úgy magozzuk ki, hogy egyben maradjon, a töltésnél egy kiskanál vaníliás cukrot teszünk bele, jól összenyomjuk, és a gombócokba töltjük. (Felesleges a tésztát nyújtani, vegyünk a kezünkbe egy gombócnyi tésztát, lapítsuk kör alakúra, tegyük a közepébe a sárgabarackot, a mag helyére helyezzünk egy kis kanál cukrot, nyomkodjuk jól össze, és tegyük csendesen forró vízbe.) Miután feljönnek a víz felszínére a gombócok, még további 3-5 percig főzzük, majd egy szűrőkanállal kiemeljük, és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. A morzsát kevés zsiradékon, sóval és cukorral, kis lángon állandóan kevergetve megpirítjuk, vigyázzunk, mert könnyen odakap. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, de fahéjjal is bátran lehet!