Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sárgabarackos burgonyagombóc

Az oly divatos mai desszertek mellé időnként jól esik egy kis retro édességet enni. A szilvás-, barackos- és akár túrós burgonyagombóc pont ilyen. És még mindig olcsó. Túl nagy rutint sem igényel, és egy kicsit visszarepülhetünk vele a múltba.

Hozzávalók:

  • 1 kg héjában főtt burgonya
  • 30 dkg finomliszt (fele rétes, fele sima)
  • 1 tojás
  • 10 dkg mangalica zsír
  • 1 csipet só
  • 1 kg sárgabarack
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A főtt krumplit meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hozzáadunk 5 dkg zsírt, a tojást, sót és a lisztet fokozatosan adagolva tésztát gyúrunk belőle. Ne lisztezzük túl, mert ragacsos lesz. Közben egy nagy fazék sós vizet odateszünk forrni. A barackokat megmossuk, és úgy magozzuk ki, hogy egyben maradjon, a töltésnél egy kiskanál vaníliás cukrot teszünk bele, jól összenyomjuk, és a gombócokba töltjük. (Felesleges a tésztát nyújtani, vegyünk a kezünkbe egy gombócnyi tésztát, lapítsuk kör alakúra, tegyük a közepébe a sárgabarackot, a mag helyére helyezzünk egy kis kanál cukrot, nyomkodjuk jól össze, és tegyük csendesen forró vízbe.) Miután feljönnek a víz felszínére a gombócok, még további 3-5 percig főzzük, majd egy szűrőkanállal kiemeljük, és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. A morzsát kevés zsiradékon, sóval és cukorral, kis lángon állandóan kevergetve megpirítjuk, vigyázzunk, mert könnyen odakap. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, de fahéjjal is bátran lehet!