A ricotta olyan jó alapanyag, hogy nem csak sós ételekbe, hanem gyakran desszertekbe is használják. Mi is így tettünk, egy mutatós barackos tortában kapott főszerepet. Könnyű, nyári édesség.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tojás
- 7 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12,5 dkg vaj
A túróhabhoz:
- 50 dkg ricotta
- 30 dkg sovány túró
- 3 dl habtejszín
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag zselatinfix
- 1 bio citrom
- 30 dkg őszibarack konzerv kockára vágva
A díszítéshez:
- 1 csapott ek porcukor
Elkészítés:
A vajat a cukorral és vaníliával habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát kettévesszük, a felét letakarjuk, másik felét liszten kb. 4-5 mm-es vastagságúra kör alakban kinyújtjuk, és egy 26 cm-es kivajazott tortaforma aljába tesszük. Villával megszurkáljuk, 15o fokon kb. 12 percig sütjük. Ha kész, még melegen vágjuk fel 12 szeletre, mert később már törik. Ez lesz később a torta teteje. A másik fél tésztaadagot is nyújtsuk, süssük, de azt már ne vágjuk fel, mert az lesz a torta alapja. A túróhabhoz a ricottát a túróval, cukorral vagy édesítővel, vaníliával, citrom levével és héjával keverjük jó krémesre. A zselatint beáztatjuk kb. 12o ml vízben. Ha megduzzadt, meglangyosítjuk, tegyünk a túrókrémből kanalanként adagolva 2-3 evőkanálnyit hozzá, keverjük csomómentesre, majd így adjuk a fellazított zselatint a túrókrémhez. A tejszínt verjük habbá, és két részletben, hogy ne törjön, adjuk ugyancsak a krémhez. Végül összeállítjuk, az egyik tésztát visszarakjuk a tortaformába, ráöntjük a túrókrémet, majd ráhelyezzük a felszeletelt tésztadarabokat is. Hűtőben hagyjuk állni néhány órát, és porcukorral megszórva tálaljuk.