Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rácsos almáspite

Ha már pite, akkor nem lehet mással, csakis almával tölteni – legalábbis, ha a retro konyhához nyúlunk vissza. Télen a legtökéletesebb desszert alapanyag, és miért ne lehetne kicsit a múltba visszamenni. Segítünk a nosztalgiázásban.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 6 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrült fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítés:

A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Próbáljuk meg gyorsan összegyúrni, majd mehet alufóliába és a hűtőbe legalább fél órára. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot, fahéjat, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét és puha, hozzáadjuk a keményítőt, és elkeverjük. Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy hogy az oldalára is jusson a tésztából. Elegyengetjük a tálban, egyenletesen az oldalára nyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk. Villával megszurkáljuk majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük. Ha félig megsült ráhalmozzuk a tölteléket. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk lisztezett deszkán és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét. Ha szeretnénk a maradék tésztából a pite szélét is díszíthetjük. 1 felvert tojással megkenjük. Mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk, ha kihűlt szeletelhetjük.