A mézeskalácsot már napokkal, hetekkel korábban el lehet készíteni karácsony előtt. Nagyon sokáig eláll, és van olyan variációja, aminek kifejezetten jót tesz, ha pihen. Akkor sincs gond, ha csak az utolsó pillanatban jut rá idő, ugyanis van, amelyik a sütés után azonnal puha.
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
- 30 dkg margarin
- 250 ml méz
- 3 tojás
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. Megsütjük. Ezután a már említett máz recept alapján készítjük el a csodás, fényes bevonatot.