Édes vagy sós? Teljesen mindegy, ha perecről van szó. A sajtos legalább annyira finom, mint ez a cukros, fahéjas, kelt tésztából készült sütemény.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 5,5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 4,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 csipet só
A bevonathoz:
- 10 dkg cukor
- 5,5 dkg vaj
- 3,5 dl víz
- 2 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. A lisztet átszitáljuk. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, az élesztős tejet, jól összedolgozzuk, majd amikor már összeállt, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat. Kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg, szélvédett helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 12 egyforma részre osztjuk, és pereceket formázunk belőlük. A langyos vizet elkeverjük a szódabikarbónával, ebben megmártjuk a pereceket, és felsorakoztatjuk őket a tepsiben. A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A pereceket letakarjuk, hogy másodszor is keljenek, amíg a sütő melegszik, majd 7-11 perc alatt, attól függően, mennyire pirosan szeretjük, kisütjük őket. A bevonathoz való vajat felolvasztjuk, a cukrot és a fahéjat egy kis tálban összekeverjük. A kisült pereceket még forrón megkenjük a vajjal, és megforgatjuk a fahéjas cukorban. Frissen tálaljuk!