Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

Pisztáciás baklava

Hozzávalók:

20 db réteslap

20 dkg sózatlan pisztáciabél

3 tk citromlé

15 dkg vaj

4 ek szezámmag

40 dkg cukor

Elkészítés:

A tésztát szobahőmérsékleten 10 percig pihentetjük. A pisztáciát finomra őröljük. Félreteszünk 2 evőkanálnyit, a többit összekeverjük a szezámmaggal. 2 teáskanál megolvasztott vajjal kikenünk egy 30×30 cm-es tűzálló tálat. A tésztalapokat kitekerjük. A felét a tálba fektetjük úgy, hogy közben minden lapot vékonyan megkenünk a megmaradt olvasztott vaj egy részével.

A pisztáciás szezámmagot a rétegezett tésztalapokra szórjuk, majd az előzőekhez hasonlóan ráfektetjük a megmaradt, vajjal megkent tésztalapokat. Éles késsel felkockázzuk a tésztát, majd a megmaradt vajjal meglocsoljuk a tetejét. 200 fokra előmelegített sütőben 40–45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha szükséges, 20–25 perc után betakarjuk alufóliával a süteményt.

Közben összekeverjük a sziruphoz a citromlevet a cukorral és 3 deciliter vízzel. Kevergetve melegítjük, míg a cukor felolvad. Felforraljuk, majd kis lángon 15 percig főzzük. Kivesszük a tálból a baklavát, és meglocsoljuk a forró sziruppal. Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a félretett pisztáciával.