Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Pisztáciás baklava

Hozzávalók:

20 db réteslap

20 dkg sózatlan pisztáciabél

3 tk citromlé

15 dkg vaj

4 ek szezámmag

40 dkg cukor

Elkészítés:

A tésztát szobahőmérsékleten 10 percig pihentetjük. A pisztáciát finomra őröljük. Félreteszünk 2 evőkanálnyit, a többit összekeverjük a szezámmaggal. 2 teáskanál megolvasztott vajjal kikenünk egy 30×30 cm-es tűzálló tálat. A tésztalapokat kitekerjük. A felét a tálba fektetjük úgy, hogy közben minden lapot vékonyan megkenünk a megmaradt olvasztott vaj egy részével.

A pisztáciás szezámmagot a rétegezett tésztalapokra szórjuk, majd az előzőekhez hasonlóan ráfektetjük a megmaradt, vajjal megkent tésztalapokat. Éles késsel felkockázzuk a tésztát, majd a megmaradt vajjal meglocsoljuk a tetejét. 200 fokra előmelegített sütőben 40–45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha szükséges, 20–25 perc után betakarjuk alufóliával a süteményt.

Közben összekeverjük a sziruphoz a citromlevet a cukorral és 3 deciliter vízzel. Kevergetve melegítjük, míg a cukor felolvad. Felforraljuk, majd kis lángon 15 percig főzzük. Kivesszük a tálból a baklavát, és meglocsoljuk a forró sziruppal. Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a félretett pisztáciával.