Sok-sok évvel ezelőtt nagy divatja volt ennek a sütinek, aztán jöttek az újabbnál újabb desszertcsodák, és ez a sütemény egyszerűen a feledésbe merült. Na, de miért ne lehetne visszanyúlni a retro világába?
Hozzávalók:
A tésztához:
- 38 dkg finomliszt
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg mangalica zsír
- 10 g szalalkáli
- 1 tojás
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 3 dkg margarin (a sütőlap bekenéséhez)
A krémhez:
- 5 dl tej
- 5 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A szalagárét a tejben feloldjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, és az összes tésztához valóval, a szalagárés tejjel jól összegyúrjuk. Jól nyújtható, puha tésztát kapunk, ha szükséges, még pici tejet adhatunk hozzá. A tésztát 4 cipóba osztjuk, és egyenként vékony, kb. 30 x 22 cm-es lapokká nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük, és a sütőlapot, vagy ha az nincs a tepsi hátulját, vékonyan bemargarinozzuk. A kinyújtott tésztát a nyújtófára lazán felcsavarjuk, és arról könnyen ráteríthetjük a sütőlapra. 200 fokon kb. 8 perc alatt rózsaszínre sütjük. A kisült lapot tálcára csúsztatjuk, és jöhet a következő. Amikor a lapok kisültek, megfőzzük a krémalapot. A lisztet és a kristálycukrot simára keverjük a tejjel, és állandó kevergetés mellett főzzük, míg sűrű nem lesz. Ez kb. 15 percet vesz igénybe. Amikor megfőtt, kihűtjük, közben néha megkeverjük. A puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Amikor a krémalap teljesen kihűlt, összedolgozzuk a cukorral kikevert vajjal. Megtöltjük a lapokat, arányosan háromfelé osztva a krémet. A süteményt csak másnap szeleteljük, addig hűtőben tartjuk. Fogyasztás előtt 1-2 órával jó, ha kivesszük a hűtőből.