Ahogy a franciáknak, úgy az olaszoknak is van amolyan lecsó-szerű ételük. A peperonata ízesítésben sokkal pikánsabb a lecsónknál, de alapanyagait tekintve nem sokban tér el. Nyáron tökéletes könnyed vacsora főételként, vagy köretként, de pirítóssal is isteni.

Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
 - 1 gerezd fokhagyma
 - 4 színes kaliforniai paprika
 - 3 evőkanál olívaolaj
 - 1/2 dl fehérbor
 - 2 evőkanál kapribogyó
 - 3 evőkanál mazsola
 - 1 teáskanál kakukkfű
 - 1 teáskanál bazsalikom
 - só, bors
 
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A húsos paprikákat félbevágjuk, eltávolítjuk a csumájukat és a vastagabb ereket, és hosszában ujjnyi csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben az olívaolajon a hagymát és a fokhagymát nagyon lassú tűzön párolni kezdjük, amikor összeesett, hozzáadjuk a paprikát és a mazsolát, átforgatjuk, és fedő alatt 5 percig pároljuk, majd aláöntjük a bort, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt még 10-12 percet pároljuk, amíg teljesen megpuhul. Tálalhatjuk melegen, de langyosan, sőt jól behűtve is nagyon finom, akár köretként, akár pirítósra halmozva előételként vagy szendvicsfeltétnek szánjuk.







