Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Paradicsomos vöröslencse leves

A magyar gasztronómiában főleg a barna lencsét használjuk, pedig a vörös változata is isteni. Ugyanúgy kell használni, mint „rokonát”, ehhez viszont nagyon jól illik a paradicsom. Ezt igazolja az ebből készült leves.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg vöröslencse
  • 40 dkg darabolt konzerv paradicsom
  • 1 leveskocka
  • 3 babérlevél
  • 0,5 citromból nyert citromlé
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 8 dl víz
  • őrölt római kömény ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

A finomra felaprított vöröshagymát az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a picire kockázott fokhagymát. Amikor kész, beleöntjük a paradicsomkonzervet és fedő alatt puhára főzzük. A lencsét alaposan leöblítjük és hozzáadjuk a szétfőtt paradicsomhoz. Felöntjük 8 dl vízzel és belemorzsoljuk a leveskockát. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, megöntözzük a citrom levével, és a babérlevélről sem feledkezünk meg. Addig főzzük, míg a lencse szépen meg nem puhul. Ha nagyon sűrűnek találjuk, adunk hozzá egy kevés vizet. Kiveszünk belőle 1-2 szedőkanálnyit, amit lepürésítünk, majd visszaöntjük a leveshez, és forralunk rajta még egy utolsót. Korianderrel megszórva tálaljuk.