A magyar gasztronómiában főleg a barna lencsét használjuk, pedig a vörös változata is isteni. Ugyanúgy kell használni, mint „rokonát”, ehhez viszont nagyon jól illik a paradicsom. Ezt igazolja az ebből készült leves.

Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg vöröslencse
- 40 dkg darabolt konzerv paradicsom
- 1 leveskocka
- 3 babérlevél
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 1 ek napraforgó olaj
- 8 dl víz
- őrölt római kömény ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A finomra felaprított vöröshagymát az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a picire kockázott fokhagymát. Amikor kész, beleöntjük a paradicsomkonzervet és fedő alatt puhára főzzük. A lencsét alaposan leöblítjük és hozzáadjuk a szétfőtt paradicsomhoz. Felöntjük 8 dl vízzel és belemorzsoljuk a leveskockát. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, megöntözzük a citrom levével, és a babérlevélről sem feledkezünk meg. Addig főzzük, míg a lencse szépen meg nem puhul. Ha nagyon sűrűnek találjuk, adunk hozzá egy kevés vizet. Kiveszünk belőle 1-2 szedőkanálnyit, amit lepürésítünk, majd visszaöntjük a leveshez, és forralunk rajta még egy utolsót. Korianderrel megszórva tálaljuk.