Ahány ház, annyi szokás… Ez a mondás igaz a töltött káposztára is. Van, aki savanyúan, van, aki gerslivel, van, aki darával, és van, aki paradicsomosan édeskáposztával készíti. Ezúttal utóbbit mutatjuk be, ami leginkább Szabolcs vármegyére jellemző.

Hozzávalók:
- 1 közepes fej édes káposzta
- 50 dkg sertéscomb
- 20 dkg rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 1 tojás
- 2 ek zsír
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- 1/2 csokor kapor
- 1 nagy üveg sűrített paradicsom
- só
- bors
- kevés liszt
- 1 ek zsír
- kevés cukor
Elkészítés:
A káposzta torzsáját kivágjuk, leforrázzuk, majd elkészítjük a tölteléket. A sertéscombot a fokhagymával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, elkeverjük. A hagymát kockára vágjuk, a zsíron megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, így öntjük a húshoz. Hozzáadunk 1 tojást, sózzuk, borsozzuk és beletesszük az apróra vágott kaprot is. Kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a rizs sok ízt magába szív, amikor fő. A káposztát leveleire szedjük, a vastag erét kivágjuk, megtöltjük, feltekerjük, két végét benyomjuk. Egy nagyobb fazékba rakjuk a töltelékeket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, és feltesszük főni. Félidőben hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és kicsi cukrot. Amikor kész a káposzta, kb. másfél óra kell neki, a zsírból, lisztből készítünk egy vékony rántást, berántjuk, összeforraljuk. Ekkor még ízesítjük, ha kell egy kis sóval, cukorral, borssal. Tálaláskor a tányérra teszünk tölteléket és bőven a paradicsomos szószból.