A paradicsomos-sonkás pitét húsvéti piteként is emlegetik, ugyanis a töltelékben fel lehet használni a maradék főtt sonkát. Tartalmas étel, egy hétköznapi vacsorára is tökéletes.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 kiskanál só
- 1-2 kanál víz, ha szükséges
A töltelékhez:
- 20 dkg főtt sonka
- 1 csokor újhagyma
- kevés vaj vagy olaj
- 1 konzerv paradicsom
- 2 tojás
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kiskanál só
- ízlés szerint őrölt, fehér bors
Elkészítés:
A tésztával kezdjük. A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni a tészta, akkor 1-2 kanál vizet adjunk hozzá, de csak óvatosan. Ha összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A sonkát kockákra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a konzervparadicsomot is felaprítjuk. A vajat vagy olajat egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztjuk, majd a sonkát is beletesszük, kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk az újhagymát is, de ekkor már nem sütjük tovább. A tejszínt a tojással kikeverjük, majd a sonkát keverékkel összedolgozzuk. Előkészítünk egy kb. 25 cm-es piteformát. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a formát kibélelve vele, az oldalára is jusson. Villával megszurkáljuk. Majd beleöntjük a tölteléket. Szépen eligazgatjuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 perc alatt megsütjük. Én 30 percig sütöttem, ekkora szépen megpirult a teteje, át is sült. Mielőtt kivesszük a formából, várjunk egy kicsit, hogy ne legyen tűzforró. Melegen tálaljuk, majonézzel, tormával.