Hozzávalók:
A gombóchoz:
50-60 dkg padlizsán
1 szikkadt zsemle
1 tojás
1-2 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
3 ek reszelt parmezán
pár levél bazsalikom
só, bors
A paradicsomszósz:
3 dl passzírozott paradicsomlé
1 ek olívaolaj
1 kis fej hagyma
só, bors
cukor, víz
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott padlizsánt enyhén sós vízben puhára főzzük, majd alaposan kinyomkodjuk a levétől.
A zsemlét egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk, hozzáadjuk a padlizsánt, a tojást, a parmezánt, az apróra vágott bazsalikomot, a zúzott fokhagymát és ízesítjük sóval és borssal. Alaposan összedolgozzuk, ezután annyi zsemlemorzsát adunk hozzá hogy jól formálható masszát kapjunk. A masszából diónyi gombócokat formázunk, megforgatjuk zsemlemorzsában és hűtőben 30 percig pihentetjük.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és megpirítjuk benne a gombócokat.
A paradicsomszószhoz a finomra aprított hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáöntjük a paradicsomlét, ízesítjük, és az egészet összeforraljuk – ha sűrű lenne, vízzel hígítjuk – ezután a gombócokat a szószba helyezzük és átforgatjuk benne.