Egy egyszerű kuglófot is ünnepivé tudunk varázsolni. Közeledik a karácsony, lassan össze kell állítani a menüsort. Az oreos joghurtkuglóf tökéletes az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 60 ml olaj
- 1 citrom reszelt héja
- 28 dkg görög joghurt
- 23 dkg kristálycukor
- 26 dkg rétesliszt
- 1 sütőpor
- 10 dkg oreo keksz
A mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- kevés víz
Elkészítés:
A cukrot a tojással habosra verjük. Beleöntjük az olajat, a joghurtot, végül a sütőporral elkevert lisztet. Az oreo kekszeket felaprítjuk, majd a egészet alaposan elkeverjük és kivajazott kuglóf sütőformába öntjük. A kuglófot 170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Közben elkészítjük a mázat. A 3 tojásfehérjét egy tálba tesszük. A kimért cukrot egy kisebb méretű, lehetőleg teflonos edénybe tesszük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A tojásfehérjéket 1-2 tk cukorral felverjük. Olyan kemény habbá kell verni, hogy a tálat felfordítva nem folyhat ki belőle. Amikor már kemény a fehérje, elkezdjük felfőzni a cukrot. Addig főzzük, amíg felforr, az összes cukor megolvad és „tiszta”, átlátszó nem lesz és „gyöngyözik” a teteje. Folyamatos keverés közben lassan, vékony sugárban hozzáöntjük a forró cukrot a habhoz. Végül alacsony fokozaton addig keverjük a robotgéppel, amíg ki nem hűl. Ha kész, szépen elkenjük a tésztánkon körbe.