Az Opera torta klasszikus francia cukrászkészítmény, amely kávés sziruppal átitatott piskóta, étcsokoládé-ganache és vajas kávékrém rétegekből áll, a teteje étcsokoládéval van behúzva. Abból a szempontól „rossz a hírneve”, hiszen elég nehéz elkészíteni. De mint oly sok más desszertnél, itt is csak a pontos előírásokat kell betartani a tökéletes végeredményért.

Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 tojás
- 2 evőkanál presszókávé
- 1 teáskanál mandula aroma
- 14 dkg olvasztott étcsokoládé
- 7,5 dkg cukor
A csokoládékrémhez:
- 17,5 dkg étcsokoládé
- 75 ml tejszín
- 7,5 dkg nutella
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl habtejszín
A kávés krémhez:
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál presszókávé
A bevonathoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál tejszín
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojások sárgáját elkeverjük a kávéval, mandulaaromával, majd az olvasztott csokoládéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és időközben hozzáadagoljuk a cukrot. Végül apránként összekeverjük a csokoládés krémmel. A tésztát három részre osztjuk, és egy sütőpapíron megrajzolt kocka tortaformák mentén egyenletesen elkenjük, mindezt háromszor ismételjük. Egy lapot pedig nagyjából 15 perc alatt sütünk készre. A csokoládékrémhez felolvasztjuk gőz felett a csokoládét a folyékony tejszínnel és a nutellával gőz felett. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a csokis részhez. Végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Hagyjuk picit állni, hogy sűrűsödjön a krém. A kávés krémhez a vajat kihabosítsuk a kávéval és a porcukorral. Elkezdjük összeállítani a tortát. Ha a tésztalapok nem egyenletesek, akkor kiigazítjuk a széleit. A tortát pedig úgy építjük fel – ehhez pedig használhatjuk a tortaformát –, hogy lerakunk egy tésztalapot, erre kerül a ganache, a kávés krém, majd újra piskóta, ganache, kávés krém, végül egy tésztalappal zárjuk. Végül felolvasztjuk a csokit a mázhoz a vajjal és a tejszínnel, majd közepesen folyósan szépen elegyengetjük a tortánk tetején. Hűtőbe tesszük, és ha összeállt, szeletelve tálaljuk.