Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Opera torta

Az Opera torta klasszikus francia cukrászkészítmény, amely kávés sziruppal átitatott piskóta, étcsokoládé-ganache és vajas kávékrém rétegekből áll, a teteje étcsokoládéval van behúzva. Abból a szempontól „rossz a hírneve”, hiszen elég nehéz elkészíteni. De mint oly sok más desszertnél, itt is csak a pontos előírásokat kell betartani a tökéletes végeredményért.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 2 evőkanál presszókávé
  • 1 teáskanál mandula aroma
  • 14 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 7,5 dkg cukor

A csokoládékrémhez:

  • 17,5 dkg étcsokoládé
  • 75 ml tejszín
  • 7,5 dkg nutella
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl habtejszín

A kávés krémhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál presszókávé

A bevonathoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejszín

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojások sárgáját elkeverjük a kávéval, mandulaaromával, majd az olvasztott csokoládéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és időközben hozzáadagoljuk a cukrot. Végül apránként összekeverjük a csokoládés krémmel. A tésztát három részre osztjuk, és egy sütőpapíron megrajzolt kocka tortaformák mentén egyenletesen elkenjük, mindezt háromszor ismételjük. Egy lapot pedig nagyjából 15 perc alatt sütünk készre. A csokoládékrémhez felolvasztjuk gőz felett a csokoládét a folyékony tejszínnel és a nutellával gőz felett. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a csokis részhez. Végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Hagyjuk picit állni, hogy sűrűsödjön a krém. A kávés krémhez a vajat kihabosítsuk a kávéval és a porcukorral. Elkezdjük összeállítani a tortát. Ha a tésztalapok nem egyenletesek, akkor kiigazítjuk a széleit. A tortát pedig úgy építjük fel – ehhez pedig használhatjuk a tortaformát –, hogy lerakunk egy tésztalapot, erre kerül a ganache, a kávés krém, majd újra piskóta, ganache, kávés krém, végül egy tésztalappal zárjuk. Végül felolvasztjuk a csokit a mázhoz a vajjal és a tejszínnel, majd közepesen folyósan szépen elegyengetjük a tortánk tetején. Hűtőbe tesszük, és ha összeállt, szeletelve tálaljuk.