Hamarosan itt a húsvét, ilyenkor szokás bárányból készült ételeket készíteni. Ha a pörköltet unjátok, ez a kicsit görög ízekre emlékeztető ragu tökéletes választás lehet.

Hozzávalók:
- 4 ek olívaolaj
- 3 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kg bárányhús
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 0,5 bögre finomliszt
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 dl vörösbor
- 3 dkg sűrített paradicsom
- 2 dl víz
- 40 dkg konzerv paradicsom
- só ízlés szerint
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 babérlevél
- 0m5 teáskanál fűszerpaprika
- 2 citrom (citromfilé)
- 35 dkg fekete olajbogyó
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tisztított hús felkockázzuk, sózzuk-borsozzuk. A lisztet az első adag fűszerpaprikával összekeverjük, és belehempergetjük a húsdarabokat. Egy lábasban kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk a nagyobb cikkekre vágott hagymát, és amikor már majdnem kész, épp csak belekeverjük a fokhagymaszeleteket. Kiszedjük a zöldségeket az edényből. Újabb adag olívaolajon több részletben megpirítjuk a lisztes keverékben megforgatott húst. Belelöttyintjük a bort az immár üres fazékba, és felforraljuk, miközben az edény aljáról fakanállal felkaparjuk a letapadt dolgokat. Visszapakoljuk először a hagymás-fokhagymás keveréket, majd a húst. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük, és jöhet a paradicsomkonzerv is. Ha még szükséges, adunk hozzá vizet is. A folyadék épp csak lepje el a húst. Sózzuk, beletesszük a babért és a citromhéjat, valamint a maradék fűszerpaprikát. Felforraljuk a tűzhelyen, majd betesszük a hideg sütőbe. A sütőt bekapcsoljuk 160 fokra, légkeverésre. Ha elérte a kívánt hőfokot, onnantól kezdve 2-2,5 óra alatt puhára pároljuk a húst. Félóránként kivesszük, átkeverjük, és ha szükséges, a vízből öntünk még hozzá egy keveset. Közben kifilézzük a citromokat, és kifacsarjuk a citrommaradványokból a maradék levet. Leszűrjük, megmossuk, és felkarikázzuk a fekete olajbogyókat. Amikor elkészült a hús, néhány perc pihenés után egy evőkanállal leszedjük a tetejéről a zsírját, majd belekeverjük a citromfiléket és a citromlevet és az olajbogyót. Megborsozzuk, és egyet forralunk még rajta. Rizzsel tálaljuk!