Ha tésztáról van szó, az olaszok igazán tudnak valamit. Ez a sonkás sajtos pite nem csak mutatós, de rendkívül laktató is. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Kész tésztából nem igényel különösebben nagy rutint. Reggelire, vacsorára, vagy simán csak úgy rájárni több, mint tökéletes.

Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta
- 15 dkg szalámi
- 5 főtt tojás
- 1 nyers tojás a kenéshez
- 4 dl tejszín
- 20 dkg jól reszelhet zsíros sajt
- só
- bors
Elkészítés:
A leveles tésztát két részletben nyújtjuk. Egyik a piteforma aljára, a másik pedig a pite tetejére. A tojást megfőzzük, megpucoljuk, és karikákra vágjuk. A szalámit szeleteljük fel karikára, de érdemesebb már előre szeleteltet vásárolni. Keverjük össze a masszát. A tejszínbe tegyük bele a reszelt sajtot, sózzuk, és borsozzuk. Ha a tésztát eligazítottuk a formánkban össze-vissza, tetszés szerint rétegezzük a szalámikat és a szeletelt tojásokat. Erre locsoljuk rá a tejszínes masszát. Végül tegyük rá a tetejére a másik tésztát, vágjuk le a lelógó részeket, és kenjük meg 1 felvert tojással. Előmelegített sütőben süssük készre.