Aki azt gondolja első ránézésre, hogy a Napóleon torta elkészítése időigényes, picit sem téved. De ugyanez elmondható a magyar retro desszertnek számító dobostortáról is. Még legalább két dologban hasonlítanak: mutatósak és isteni finomak. Ebben a hidegben pedig nem érünk rá ezzel „bíbelődni”?

Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg vaj
- 6 csésze liszt (1 csésze = 2 dl)
- 1,5 csésze víz
- 4 evőkanál ecet
A krémhez:
- 5 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg kristálycukor
- 1,5 liter tej
- 3 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a lisztes kézzel szétnyomogatott szobahőmérsékletű vajat. Mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojást, az ecetet és a vizet, sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gömbbé formáljuk, a tálban hagyjuk, fóliával lefedjük, és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük. Ezután annyi részre vágjuk, ahány réteg leveles tésztából szeretnénk elkészíteni a tortát. Liszttel megszórt gyúródeszkán a 8 részből egyenként kb. 2 mm vastagságú kerek lapokat nyújtunk, majd sütőpapírra rakva őket előmelegített sütőben 250 fokon enyhén aranysárgára sütjük. Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet: a tejet egy lábasban feltesszük forrni, de egy pohárral tegyünk félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk, és sűrűsödésig kevergetve főzzük. A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját. A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krém kihűlése után hozzálátunk a kerek lapok betöltéséhez. Kenjünk mindegyikre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül a tortát kívül is bevonjuk a maradék krémmel, a tetejét pedig megszórjuk tésztamorzsával. Ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat. 4-5 óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.