Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Napóleon torta

Aki azt gondolja első ránézésre, hogy a Napóleon torta elkészítése időigényes, picit sem téved. De ugyanez elmondható a magyar retro desszertnek számító dobostortáról is. Még legalább két dologban hasonlítanak: mutatósak és isteni finomak. Ebben a hidegben pedig nem érünk rá ezzel „bíbelődni”?

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg vaj
  • 6 csésze liszt (1 csésze = 2 dl)
  • 1,5 csésze víz
  • 4 evőkanál ecet

A krémhez:

  • 5 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1,5 liter tej
  • 3 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a lisztes kézzel szétnyomogatott szobahőmérsékletű vajat. Mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojást, az ecetet és a vizet, sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gömbbé formáljuk, a tálban hagyjuk, fóliával lefedjük, és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük. Ezután annyi részre vágjuk, ahány réteg leveles tésztából szeretnénk elkészíteni a tortát. Liszttel megszórt gyúródeszkán a 8 részből egyenként kb. 2 mm vastagságú kerek lapokat nyújtunk, majd sütőpapírra rakva őket előmelegített sütőben 250 fokon enyhén aranysárgára sütjük. Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet: a tejet egy lábasban feltesszük forrni, de egy pohárral tegyünk félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk, és sűrűsödésig kevergetve főzzük. A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját. A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krém kihűlése után hozzálátunk a kerek lapok betöltéséhez. Kenjünk mindegyikre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül a tortát kívül is bevonjuk a maradék krémmel, a tetejét pedig megszórjuk tésztamorzsával. Ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat. 4-5 óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.