Az oldalas a magyar konyha igen népszerű alapanyaga. A hagyományos sütéstől most igencsak eltértünk, legalábbis ami az ízesítését illeti. Ahogy azt a csirkével is szoktuk, ezt is mézzel édesítettük meg. A ragacsos külseje, fűszerezése igazán kedvez a húsimádóknak.

Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- 2 ek méz
- 1,5 ek dijoni mustár
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek napraforgó olaj
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- só ízlés szerint
- 1 ek sertészsír
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, és a csontok mellett darabokra vágjuk. A pác hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, és megforgatjuk benne a szárazra törölt husikat, majd 5-6 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Sót csak a sütés előtt adunk hozzá. Kizsírozott tepsibe helyezzük a oldalas darabokat, és alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőbe helyezzük. Kb. 1 órán át 190 fokon, alufóliával lefedve sütjük, majd levéve róla további 30 percig. Közben fordítgassuk, illetve locsolgassuk az alatta összegyűlt zsiradékkal. Ínyencek barna sörrel is locsolgathatják, finom, karamelles ízt kap tőle a ropogós héj!