Ha a töltött paprikára gondolunk, egészen biztos nem ez, a sütőben sült változata, hanem a retro paradicsomos variáció jut eszünkbe. Pedig a paprika – legyen szó pritaminpaprikáról vagy kápiáról – kiválóan alkalmas sütőben sütve, alaposan megtöltött formában. Némi darált hús, fűszerek és kész az egészséges, ám laktató étel.
![](https://resr.hu/wp-content/uploads/2025/02/toltott_paprika_.jpg)
Hozzávalók:
- 6-8 kisebb húsos paprika, kápia vagy kaliforniai
- 50 dkg darált pulykamell
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál kömény
- 3-4 szál kakukkfű
- kevés olívaolaj
- só, bors
- 2 tasak előfőzött
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a ledarált pulykamellet, darabosra dinszteljük, megszórjuk a köménnyel, a kakukkfűvel, sóval és borssal, majd a tűzről lehúzva félretesszük. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A paradicsomokat apróra vágjuk, keverőtálba tesszük. A paprikák kalapját levágjuk, csumájukat kivesszük, a szár körötti húst elvágjuk, felkockázzuk, és a paradicsomhoz adjuk. Az elősütött húst és a párolt rizst is beletesszük, alaposan összeforgatjuk, ha szükséges, még ízesítjük. A paprikákat sütőtálba rakosgatjuk, belekanalazzuk a tölteléket, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25–30 perc alatt megsütjük.