A manti a törökök darált húsos keverékkel töltött, apró tésztabatyucskája. A tésztaételeket pedig mindenki szereti, pláne, ha még finom és tartalmas is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3,5 bögre finomliszt
- 2 tojás
- 150 ml víz
- 2 teáskanál só
A töltelékhez:
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
A tálaláshoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál chilipehely (paprikapehellyel az igazi)
- 10 dkg vaj
- 0,5 l joghurt
Elkészítés:
A tojásokat felverjük a sóval, hozzáöntjük a vizet, ezzel keverjük el, majd fokozatosan szórjuk hozzá a lisztet, és egy félkemény tésztát gyúrunk. Fontos, hogy a tészta egynemű legyen, tehát gyúrjuk csak, amíg ezt elérjük. A tésztát fóliával letakarjuk, 15-20 percre félretesszük. A pihentetés alatt elkészítjük a húsos tölteléket. A darált húshoz adjuk az apró lyukú reszelőn reszelt vöröshagymát, a sót és a borsot. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát 4 részre osztjuk, és gombócokat formázunk belőlük. Lisztezett deszkán, a sodrófára tekerve vékonyra nyújtjuk őket. Egy gombóc egy átlagos gyúródeszkát majdnem beterít. A kinyújtott tésztát kicsi négyzetekre vágjuk. A húsos masszából teszünk mindegyikre, majd félbehajtjuk, és az ujjunkkal összenyomjuk őket. Ügyeljünk arra, hogy a batyucskáink ne legyenek nagyobbak, mint egy dobókocka. Forrásban lévő, sós vízben 10-15 perc alatt készre főzzük az apró batyukat. Tálalásnál a töltött tésztára kanalazzuk a reszelt fokhagymával elkevert joghurtot, és a paprikás olvasztott vajjal locsoljuk meg.