Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Manti

A manti a törökök darált húsos keverékkel töltött, apró tésztabatyucskája. A tésztaételeket pedig mindenki szereti, pláne, ha még finom és tartalmas is.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3,5 bögre finomliszt
  • 2 tojás
  • 150 ml víz
  • 2 teáskanál só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors

A tálaláshoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál chilipehely (paprikapehellyel az igazi)
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 l joghurt

Elkészítés:

A tojásokat felverjük a sóval, hozzáöntjük a vizet, ezzel keverjük el, majd fokozatosan szórjuk hozzá a lisztet, és egy félkemény tésztát gyúrunk. Fontos, hogy a tészta egynemű legyen, tehát gyúrjuk csak, amíg ezt elérjük. A tésztát fóliával letakarjuk, 15-20 percre félretesszük. A pihentetés alatt elkészítjük a húsos tölteléket. A darált húshoz adjuk az apró lyukú reszelőn reszelt vöröshagymát, a sót és a borsot. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát 4 részre osztjuk, és gombócokat formázunk belőlük. Lisztezett deszkán, a sodrófára tekerve vékonyra nyújtjuk őket. Egy gombóc egy átlagos gyúródeszkát majdnem beterít. A kinyújtott tésztát kicsi négyzetekre vágjuk. A húsos masszából teszünk mindegyikre, majd félbehajtjuk, és az ujjunkkal összenyomjuk őket. Ügyeljünk arra, hogy a batyucskáink ne legyenek nagyobbak, mint egy dobókocka. Forrásban lévő, sós vízben 10-15 perc alatt készre főzzük az apró batyukat. Tálalásnál a töltött tésztára kanalazzuk a reszelt fokhagymával elkevert joghurtot, és a paprikás olvasztott vajjal locsoljuk meg.