Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mákos csoda

Azt szokták mondani, hogy a bejgli is úgy jó, ha sok a töltelék. Így igaz ez a pitékre is. A mákos csoda éppen azoknak kedvez, akik imádják a mákot, ugyanis ez a sütemény gyakorlatilag töltelékből áll.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 0,5 dl tej

A töltelékhez:

  • 5 ek erdei gyümölcslekvár
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg darált mák
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citromból nyert citromhéj reszelve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojásfehérje
  • 2 dl tej (annyi tej, hogy piskótasűrűségű tésztát kapjunk)

Elkészítés:

A tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk. Kettő részre osztjuk. Az egyiket egy kivajazott tepsibe tesszük (kb. 25 x 40 cm-es tepsi) és lekvárral megkenjük. Majd erre a lekvárral megkent tésztára ráöntjük a tölteléket. A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, bele a liszt, a darált mák, és annyi tej, hogy piskóta sűrűségű tésztát kapjunk, a sütőpor, a citromhéj, a vaníliás cukor, aztán a végén a 3 tojásfehérje keményre vert habja. Erre rátesszük a második tésztát, amit tojással megkenünk, majd megszurkáljuk és sütjük 180 fokon tűpróbáig. Hűtés után szeletelve tálaljuk!