Azt szokták mondani, hogy a bejgli is úgy jó, ha sok a töltelék. Így igaz ez a pitékre is. A mákos csoda éppen azoknak kedvez, akik imádják a mákot, ugyanis ez a sütemény gyakorlatilag töltelékből áll.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 3 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 0,5 dl tej
A töltelékhez:
- 5 ek erdei gyümölcslekvár
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg darált mák
- 1 csomag sütőpor
- 1 citromból nyert citromhéj reszelve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojásfehérje
- 2 dl tej (annyi tej, hogy piskótasűrűségű tésztát kapjunk)
Elkészítés:
A tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk. Kettő részre osztjuk. Az egyiket egy kivajazott tepsibe tesszük (kb. 25 x 40 cm-es tepsi) és lekvárral megkenjük. Majd erre a lekvárral megkent tésztára ráöntjük a tölteléket. A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, bele a liszt, a darált mák, és annyi tej, hogy piskóta sűrűségű tésztát kapjunk, a sütőpor, a citromhéj, a vaníliás cukor, aztán a végén a 3 tojásfehérje keményre vert habja. Erre rátesszük a második tésztát, amit tojással megkenünk, majd megszurkáljuk és sütjük 180 fokon tűpróbáig. Hűtés után szeletelve tálaljuk!