Egy igazán könnyű saláta legjobb alapanyagválasztása: a lazac. Egy olyan étel, ami simán megállja a helyét az ünnepek alkalmával is. Így, közeledve a karácsonyhoz pedig minden ötlet jól jöhet…

Hozzávalók:
- 40 dkg friss lazac
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál négyszínű őrölt bors
- 0,5 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom héja és leve
- 1 ek kapor
- 1 ek majonéz
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A halszeleteket (kb. 4 cm széles) bedörzsöljük az előzőleg pépesített fokhagymával, a sóval és a borssal. Az olívaolajat felhevítjük, és magas hőmérsékleten, a bőrükkel lefele, kb. 2 percig megpirítjuk a halat. Reukáljuk a hőmérsékletet, és lukacsos sütőfedő alatt süssük tovább kb. 5 percig. Ezután fordítsuk meg a halszeleteket, és fedő nélkül süssük kb. 2 percen keresztül. Szedjük tányérra, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt halszeletekről eltávolítjuk a bőrét, majd a filéket egy tálba téve, két villa segítségével darabokra szedjük. Meglocsoljuk a citrom levével, hozzáadjuk a citromhéjat, ráöntjük a majonézt, és végül beleszórjuk a nem túl finomra vágott kaprot. Az uborkát meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, ezt is hozzákeverjük. A villával óvatosan összeforgatjuk az egészet, és tálalásig behűtjük.