A magyaros töltött krumpli ékes példája annak, hogy egyszerű alapanyagokból is nagyszerű ételt lehet készíteni. Kevés hozzávalót igényel, ráadásul olyanokat, amik nagyjából mindig, minden háztartásban fellelhetőek. Ezzel a finomsággal egy kicsit a múltba is visszarepülhettek, ahol elsősorban az egyszerű ételeket részesítették előnyben.

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 0,5 kg darált sertés hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk pirospaprika
- 1 kk ételízesítő
- 1 kk só
- 45 dkg tejföl
Elkészítés:
A megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Amikor kihűlt megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, a belsejét kiskanállal kivájjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és tovább pároljuk, rátesszük a darált húst, befűszerezzük, kevés vízzel puhára főzzük. Tejföllel felengedjük és újraforraljuk. A kivájt burgonyák egyik felét belehelyezzük tűzálló tálba, belekanalazzuk a pörköltet, ráhelyezzük a burgonyák másik kivájt felét, beleszórjuk a tálba a kivájt burgonya morzsákat és leöntjük a tejfölös szafttal az egészet. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor tejföllel meglocsolhatjuk.