Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Levendulás-citromos cupcake

A cupcake, vagyis ahogy itthon ismerjük, a muffin egy igen egyszerű desszert. Pedig ezt is lehet elegánssá, ünnepivé tenni. Mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 0,75 dl tej
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1,5 tk szárított levendula virág
  • fél citrom reszelt héja

A lemon curdhoz:

  • 1 citrom leve és héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg vaj

A krémhez:

  • 4 ek lemon curd
  • 25 dkg mascarpone
  • pár csepp lila/piros és kék ételfesték

Elkészítés:

A levendulás tésztához a tojást a cukorral habosra keverjük, hogy egészen világos sárga legyen. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, a levendulával és a reszelt citromhéjjal. A lisztet két részletben elkeverjük a tojásos cukros masszával, és közben hozzáadjuk a tejet is. Az így kapott masszát papírral bélelt muffintepsibe/üres szilikonformába adagoljuk. Elég a forma 2/3-áig, mert nagyra nő sütés közben. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 15 perc alatt megsülnek. Ekkor rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek. Amíg sülnek, elkészítjük a lemon curd-öt: a citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró, és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak. Megvárjuk, míg kihűl. Ha a sütik és a mártás is kihűlt, összeállítjuk a sütit: először a mascarponéhoz adunk 4 evőkanálnyit a citromos mártásból, és simára keverjük. Ezután teszünk hozzá pár csepp ételfestéket a kívánt szín eléréséhez. A sütik tetejét egy éles késsel levágjuk, és egy kiskanállal mélyedéseket készítünk bele. Ide kerül majd 1-1 teáskanálnyi a maradék citromos mártásból. A lila krémet pedig habzsákba töltjük, és a sütik tetejére nyomjuk. Ha nincs, egyszerűen rá is kenhetjük a krémet. A cupcake-ek tetejét díszíthetjük citromhéjjal és levendulával is.