A magyar konyha számos tartalmas levest tartalmaz. Ilyen a lencseleves is, ami már-már egy egytálételnek felel meg. Nem csak hús, hanem némi zöldség is fellelhető benne. A húsimádók is elégedettek lehetnek vele, nem maradnak éhen.

Hozzávalók:
- 10 dkg lencse
- 5 dl sonkalé
- 20 dkg csontos sertéskaraj (lehet füstölt)
- 1 ek mangalica zsír
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál csípős fűszerpaprika
- 50 dkg sertéscomb
- 2 közepes db sárgarépa
- 2 közepes szár halványító zeller
Elkészítés:
A lencsét átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1-1,5 órára. A sonkalét egy kislábasba rakjuk, a füstölt hús csontját belerakjuk, és kis lángon főzzük, amíg a lencse ázik. A zsíron megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, az édes meg a csípős pirospaprikát. Rádobjuk a kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük. Felöntjük a sonkalével meg a vízzel, belerakjuk a lecsepegtetett lencsét is. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, végül a feldarabolt zellerszárakat. További 20 percig főzzük.