A hagyományos ízesítésű fasírt kicsit tovább gondolva. Ez a kolbászhússal töltött fasírt, egyben sütve. Mindez pedig isteni finom húsos szalonnával került beburkolásra, ami szintén jó, egy kis füstös ízt kölcsönöz az ételnek.

Hozzávalók:
- 1 kg darált hús
- 1 egész tojás
- 3 db zsemle
- 3 gerezd közepes fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk majoránna
- 1 tk bors
- 1 kk darált kömény
- 1 ek paradicsom püré
- 2 dl olaj+ 1/2 dl víz
- 1 tk só kb.
- 1 szál húsos kolbász
- 15 dkg kolozsvári szalonna vékonyra szelve
Elkészítés:
Három zsemlét hideg vízbe áztatunk, míg megszívja magát, majd kinyomjuk jól a vizet belőle. A darált húst egy tálba tesszük, beleütjük a tojást, a kinyomott zsemlét. A fokhagymákat tisztítás után összenyomva a húshoz adjuk, és a vöröshagymát apróra vágva szintén beletesszük a húsmasszába. Jól elkeverjük és hozzá adjuk a majoránnát, borsot a kávéskanál őrölt köményt és az evő kanál paradicsom pürét. Egy teás kanál pirospaprikát is keverhetünk bele, hogy gusztusosabb színe legyen. Húsvágó deszkán hosszúkás formára készítjük, majd kétfelé választjuk úgy a közepét, hogy a hús egyben marad. A húsos kolbászról lehúzzuk a héját. Helyezzük végig a hús közepén lévő mélyedésbe, amit csináltunk, majd hengerszerűen készítsük formára. A vékony szelet kolozsvárit egymás mellé fektessük le a deszkán úgy, hogy a szeletek szélei a mellette lévő szelet szélére feküdjön. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük rá a szeletekre a henger alakú húst, és a végét a szalonnáknak hajtsuk mindkét oldalról a húsra. Tegyük egy sütőedénybe óvatosan, hogy tartsa a formáját. Süssük kb. 30-35 percig közepesen erős lángnál.