Még ma is csak kevesen használják a kölest, pedig tápértékekben igen gazdag. A rizst vagy akár a tarhonyát is helyettesíthetjük vele. Most egy fasírt recepttel próbálunk kedvet csinálni ehhez az alapanyaghoz.

Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 3 bögre víz
- 1/3 bögre csicseriborsó liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- bors
- szerecsendió
- csipet fekete himalája só
- a forgatáshoz gluténmentes morzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A kölest a háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a fűszereket és a zsenge zöldborsót. A csicseriborsó lisztből víz hozzáadásával egy “nokedli tészta” állagú tojáspótlót keverünk és ezt is beledolgozzuk a masszába. Gombócokat gyúrunk belőle, amiket ellapítva morzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.