A knédli sajátossága, hogy sós és édes változatban is készíthető. A német konyhából származó gőzgombóc itthon kevésbé népszerű, pedig tökéletes köretkén szolgál számos húsos ételhez.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 0,5 teáskanál cukor
- 1 tk só
- 1 tojás
- 2,5 dkg friss élesztő
- 150 ml langyos víz
Elkészítés:
Az élesztőt feloldjuk a cukorral elkavart vízben, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. A lisztet elkavarjuk a sóval, majd hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt és a tojást, és sima tésztává gyúrjuk, ha szükséges, adunk hozzá még egy kis vizet. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük. A tésztát 2 egyenlő részre osszuk, és henger alakúra formázzuk. Egy nagy lábasban sós vizet felfőzünk, a knédliket beletesszük, és közben megforgatva kb. 20-25 percig főzzük. A kész knédliket a vízből kiemeljük, cérnával szeletekre vágjuk. Húsokhoz, ragukhoz, szószok mellé kínáljuk!