A távol-keleti konyha a magyar szájíznek is nagyon kedvez. Ezt jól bizonyítja a rengeteg étterem, ami Magyarországon nyílt az elmúlt évtizedekben. De nem kell beülni sehova, ha ázsiai ízekre vágyunk, mert otthon is könnyen elkészíthetőek az ételeik, például a szezámmagos-narancsos csirke.

Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 100 ml szójaszósz
- 3 ek olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 3 gerezd fokhagyma
A szószhoz:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 ek napraforgó olaj
- 15 dkg étkezési keményítő
- 2 gerezd fokhagyma
- 14 dkg sűrített paradicsom
- 3 dl víz
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál chilipehely
- 2 narancsból nyert narancslé
- 2 narancsból nyert narancshéj
- 10 dkg szezámmag
- 6 dl napraforgó olaj (sütéshez)
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk. A szójaszószt összekeverjük az olívaolajjal, a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, és a csirkemell csíkokat legalább fél órán keresztül pácoljuk ebben a keverékben. Amíg a hús pácolódik, elkészítjük a szószt. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sűrített paradicsomot, felöntjük 3 dl vízzel. Hozzáadjuk a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét. Sóval, gyömbérporral és csilivel ízesítjük, és pár perc alatt összefőzzük. Egy viszonylag híg mártás kapunk majd így, amit a húsról rákerülő étkezési keményítő fog besűríteni. A bepácolt húst megforgatjuk a keményítőben, majd bő olajban kisütjük. Egy tányérba papírszalvétát teszünk, és erre szedjük a megsült húsokat, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen róla. A megsült húsokat a paradicsomos-narancsos mártáshoz keverjük, és 2-3 perc alatt összefőzzük. A húson lévő keményítős bunda kellően besűríti a mártást. Főtt rizzsel és sok szezámmaggal megszórva tálaljuk.