Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Káposztás pogácsa

Sajtos, burgonyás, tepertős…. Igen, ez mind egy jó pogácsa alapanyaga is lehet. De káposzta felhasználásával készítették már? Ha nem, akkor mutatunk egy isteni receptet.

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg káposzta
  • 1 evőkanál olaj
  • 70 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy tejföl
  • 10 dkg libazsír
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1+1 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • bors
  • tetejére köménymag

Elkészítés:

A káposztát apróra reszeljük, besózzuk és legalább 1 órát állni hagyjuk, majd jó alaposan kinyomkodjuk. Ezután egy evőkanál olajon egy evőkanál cukrot megkaramellizálunk, majd beletesszük a káposztát és arany barnára dinszteljük, ízlés szerint borsozzuk. A lisztet összedolgozzuk a vajjal vagy tejföllel, a libazsírral, a cukros tejben (2 dl tej+1 evőkanál cukor) felfuttatott élesztővel és a tojás nagyjával – kivéve, amit a pogácsák tetejére szánunk. Amikor a tészta szépen összeállt, letakarva hagyjuk jó fél órát kelni. Miután megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztát meghintjük a dinsztelt káposztával, majd hajtogatjuk. Először hosszában, majd keresztbe hajtjuk, mint az A/4-es lapot a francia borítékba. Nem kell pihentetni, a hajtogatás után 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megszórjuk köménymaggal és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük a tojással és 180-200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.