Sajtos, burgonyás, tepertős…. Igen, ez mind egy jó pogácsa alapanyaga is lehet. De káposzta felhasználásával készítették már? Ha nem, akkor mutatunk egy isteni receptet.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg káposzta
- 1 evőkanál olaj
- 70 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy tejföl
- 10 dkg libazsír
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1+1 evőkanál cukor
- 1 tojás
- só
- bors
- tetejére köménymag
Elkészítés:
A káposztát apróra reszeljük, besózzuk és legalább 1 órát állni hagyjuk, majd jó alaposan kinyomkodjuk. Ezután egy evőkanál olajon egy evőkanál cukrot megkaramellizálunk, majd beletesszük a káposztát és arany barnára dinszteljük, ízlés szerint borsozzuk. A lisztet összedolgozzuk a vajjal vagy tejföllel, a libazsírral, a cukros tejben (2 dl tej+1 evőkanál cukor) felfuttatott élesztővel és a tojás nagyjával – kivéve, amit a pogácsák tetejére szánunk. Amikor a tészta szépen összeállt, letakarva hagyjuk jó fél órát kelni. Miután megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztát meghintjük a dinsztelt káposztával, majd hajtogatjuk. Először hosszában, majd keresztbe hajtjuk, mint az A/4-es lapot a francia borítékba. Nem kell pihentetni, a hajtogatás után 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megszórjuk köménymaggal és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük a tojással és 180-200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.