Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Káposztás bigos

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta

1 kg édes káposzta

1 kg csont nélküli marhahús

1 kg disznóhús

füstölt csont – ebből alaplevet készítünk

30 dkg füstölt szalonna

30 dkg házikolbász

2 nagy fej hagyma

2 alma

10 dkg aszalt szilva

egy marék szárított gomba

só, egész bors

köménymag

majoránna

kakukkfű

szegfűbors

borókabogyó

babérlevél

Elkészítés:

A füstölt csontokból először is alaplevet készítünk. Az apróra vágott káposztát és a szintén felvágott savanyú káposztát ebbe a lébe tesszük fel főni a cikkekre darabolt almával együtt.

Egy külön lábosban feltesszük főni a kockára vágott marhahúst és a disznó egy részét, sózzuk, borsozzuk. A sertés másik részét a kiolvasztott füstölt szalonnán, amelyen megpároltuk a hagymákat is, megsütjük.

Emellé dobjuk a karikára felszeletelt házikolbászt. A húsokat beleöntjük a fővő káposztába, a levükkel együtt.

Az előzőleg beáztatott, szárított gombát feldaraboljuk, és a káposztához adjuk, majd jöhetnek a fűszerek.

Ezután beletesszük az aszalt szilvát is. Ha akarjuk megszórhatjuk pirospaprikával és hozzáadhatunk 2-3 evőkanál paradicsompürét is

Ezután az egészet hosszan főzzük, de minimum 2-3 órán át. A hagyományos lengyel recept előírja, hogy másnap ismét főzzük pár órát a bigost.