Hozzávalók:
60 dkg krumpli
20-30 dkg rétesliszt (burgonyától függ)
40 dkg tejföl
40 dkg juhtúró (bryndza)
2 evőkanál zsír
40 dkg húsos szalonna
só
Elkészítés:
Meghámozzuk és lereszeljük a nyers burgonyát. Hozzáadjuk a réteslisztet, amennyit felvesz. Ez a burgonya nedvességtartalmától függ. Olyan állagú tésztát kell kapnunk, mint amilyen a hagyományos magyar nokedliét. Adjunk hozzá ót, és keverjük el egyenletesen. Szórjuk meg pici sóval a tetejét, amíg a víz felforr, ne barnuljon meg.
A szalonnát vágjuk össze apró csíkokra, és egy serpenyőben süssük ki ropogósra. Kivesszük a zsírból, és félretesszük. Közben egy nagyobb serpenyőben olvasszuk meg közepes lángon a juhtúrót a tejföllel és a zsírral. Ezt is tedd félre.
Ha már az enyhén sós víz felforrt, tegyünk bele pici olajat, és szaggassuk bele s sztrapacskát. Ha feljött a tetejére a galuska, akkor kész. Egy konyhai szűrővel szedjük ki, és forgassuk bele a már kész zsíros-tejfölös juhtúróba. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.