Aki már csinált rakott kelkáposztát, pontosan tudja, hogy időigényes az előkészítése. Sajnos ugyanez a helyzet a húsos-rakott brokkolival is… De megéri, hiszen egy igen laktatós egytálétel a végeredmény. Talán így a gyerekekbe is bele lehet erőltetni ezt a zöld színű, ám nagyon egészséges zöldséget.

Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej brokkoli (kb. 80-90 dkg)
- 50 dkg darált sertés vagy pulykahús
- 25 dkg rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg reszelt félkemény sajt
- 3-4 dl tejföl
- kevés petrezselyemzöld
- 1 ek zsemlemorzsa
- kevés étolaj
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira bontjuk, sós, forró vízben blansírozzuk (nagyon rövid ideig főzzük, így a roppanósságát megőrzi, de enyhén megpuhul). Jeges vízbe kiszedjük, így a szép színe is megmarad. A rizst enyhén megpirítjuk kevés olajon, majd felöntjük azzal a vízzel, amiben a brokkolit főztük, annyira, hogy 1 ujjnyira ellepje. Addig főzzük, míg megpuhul a rizs, és a lét megissza. A tejfölt enyhén sózzuk, a nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal keverjük össze. Serpenyőben kevés olajon fehéredésig pirítsuk meg a darált húst, reszeljük rá a hagymát és adjuk hozzá a szétnyomott fokhagymát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze a főtt rizzsel. Vajazzunk ki egy sütőtálat, terítsünk az aljára zsemlemorzsát vékonyan, majd tegyük rá a brokkoli felét. A rizses, húsos keverékhez hozzákeverjük a tejfölös, sajtos keverék egy részét, majd így ráterítjük a brokkolira. Erre újabb réteg brokkoli kerül, amit öntsünk nyakon a maradék tejfölös, sajtos masszával. Előmelegített sütőbe tesszük addig, míg a teteje rá nem pirul. Ez nem tart hosszú ideig, mivel minden elősütött és előfőzött.