A nyári tökök héja vékonyabb a téli társaiknál, ezt a sütési időn is látjuk, az év végi darabok 10-15 perccel több időt kell sütőben töltsenek. A töksültünket levendulamézzel tettük teljessé, amit a bakonyi, közelebbről tihanyi területek mézadó levendula mezőiről gyűjtöttek a szorgos méhek. Magyarországon ritkábbak az összefüggő levendulamezők, de azért hazánkban is előfordul ez a különleges ízű méz. A levendula jól ismert illata mellett a vanília és a fahéj íze is kiérezhető belőle. A levendulaméz fogyasztása elsősorban önmagában nagy élmény, mely sült tökünkön is jól megmutatkozik. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.
Hozzávalók:
1 nagyobb méretű sütőtök
2 ek pirított tökmag
2 szál kakukkfű
1 ek olívaolaj
A krémhez:
2 ek extraszűz olívaolaj
1 ek frissen facsart citromlé
1 ek levendulaméz
só, bors
Elkészítés:
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tököt kétfelé vágjuk a vastag része alatt. Így kapunk egy hosszúkás és egy kerekebb felet, amelyekben a magok találhatóak. A hosszúkás részét ujjnyi vastagra felkarikázzuk ujjnyi vastagra, fűszerezzük. A kerekebb részt negyedekre vágjuk, kanál segítségével kikaparjuk a magját és héjastól egy sütőlappal kibélelt tepsibe tesszük. Mellé helyezzük a karikákat is. Megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk az olajjal és levendulamézzel.
A forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük a tököt. A karikákat félretesszük, a negyedek húsát kikaparjuk és pürésítjük. A pürét ízesítjük citromlével, olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a kerek magos kenyérszeleteket megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a sütőtök karikákat, és megszórjuk a pirított tökmaggal.