Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Házi briós

A kelt tészták királynőjének számít a házi briós. Manapság már a pékségekben is feledésbe merült ez az isteni édesség, talán pont az egyszerűségének köszönhetően. De múltidézésre, nagyanyáink emlékére talán ma is érdemes elvenni a receptjét. De inkább mutatjuk, hogyan lehet tökéletesen elkészíteni.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • csipet só
  • 3 tojás sárgája

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • kristálycukor

Elkészítés:

Kelt tésztát készítünk. A hozzávalókat összekeverjük, a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, jól kidolgozzuk, és 20 percig letakarva állni hagyjuk. Kelés után átgyúrjuk, és 32 részre osztjuk. 15 cm-es rudakká sodorjuk. Briósfonással, kettesével formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és tojással lekenjük, majd megszórjuk cukorral, és kisütjük. Jó étvágyat!