Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

Hatos fonatú omlós kalács

Hozzávalók:

25 dkg kenyérliszt (BL80)

25 dkg finomliszt (BL55)

6 dkg porcukor

7 gramm porélesztő (2,5 dkg friss élesztő)

1 teáskanál só

2 dl langyos víz

1 db tojás

4 evőkanál olaj

1 tojássárgája

1 evőkanál habtejszín vagy tej

Elkészítés:

A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, a tojást és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk az olajat és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Ha kezdő vagy a kelt tészta készítésben a vízzel együtt add hozzá az olajat, úgy könnyebb kidolgozni a tésztát. Ha már szép homogén a tészta, egy feszes labdává formázzuk és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

A megkelt tésztát a deszkára borítjuk. Egyenletesre igazítjuk, félbevágjuk majd 3-3 egyforma részre daraboljuk. Egyesével hengerré formázzuk és helyet csinálunk a deszkán. Hosszú rudakat sodrunk belőle. Ha nehezen megy hagyjuk 10-15 percet pihenni a tésztát.

A fonáshoz 3-3 szálat összecsípünk az egyik végén és egymás mellé fektetjük őket. A tetejüket jó szorosan összenyomjuk és két oldalra igazítjuk a 3-3 szálat. A kezünket keresztezve megfogjuk a két szélső szálat és egyet csavarva letesszük a jobbat belülre a jobb oldali részre és felvesszük a külsőt. Alulról megcsavarjuk őket a balt letesszük belülre és felvesszük a szélsőt. Az a lényeg, hogy középen megtekerjük őket és mindig belülre tesszük le, kívülről vesszük fel. A vége lezárásnál ügyeljünk rá, hogy ne húzzuk túl a szálakat, inkább csak dugjuk be őket alulra, ha már nem elég a fonáshoz az anyag.

Fordítsuk keresztbe és óvatosan hengergessük meg a deszkán a kalácsot, hogy a szálak eligazodjanak. Emeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le egy fóliával és hagyjuk 40 percet kelni. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (vagy 180 fok légkeveréssel). Egy tojást ketté választunk és a sárgáját kikeverjük a tejszínnel. Kenjük le a kalácsot alaposan és hagyjuk még 20 percet kelni. Végül 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.