Sajnos Magyarországon nem fogyasztunk elég halat, pedig rengeteg tradicionális ételünk van belőle. A halászlén, a rántott halon, a Rácz pontyon kívül ott van még egy példának a harcsapaprikás túrós sztrapacskával. Tény, hogy időigényes az elkészítése, de a végeredmény mindent megér.
Hozzávalók:
A paprikáshoz:
- 80 dkg hal (szürke harcsa)
- 15 dkg császárszalonna
- 4 közepes vöröshagyma
- 1 közepes paprika
- 1 nagy paradicsom
- 15 dkg gomba
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- 3 ek tejföl
- 1 csapott ek finomliszt
A sztrapacskához:
- 80 dkg burgonya
- 1 tojás
- 35 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 1,5 dl víz
- 12,5 g füstölt szalonna
- 1 közepes vöröshagyma
- 40 dkg juhtúró
Elkészítés:
A halat felkockázzuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel megszórjuk, kicsit félretesszük. A császárszalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőbe tesszük. Lassú tűzön megpirítjuk, és kisütjük a zsírját. Mikor kész, a szalonna darabokat kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük, a kisült zsírt pedig felforrósítjuk. Ha elég forró, a befűszerezett haldarabokat hozzáadjuk, és nagy lángon kicsit megpirítjuk. Ha kész, a halat egy tálba szedjük, és félretesszük. A szalonnát egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát, és megdinszteljük. Ezután hozzátesszük a fűszerpaprikát, és óvatosan összepirítjuk az egészet, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát, valamint a gerezd zúzott fokhagymát. A gombát daraboljuk ízlés szerinti méretre, majd adjuk hozzá ezt is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy kevés vízzel felöntjük. Az így kapott „lecsós” alapot közepes lángon főzzük készre, ha szükséges, az elpárolgó folyadékot pótoljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a félretett halat, és együtt főzzük tovább. A hal ilyenkor még fog egy kevés levet engedni. Ha az egész összeforrt, a tejföllel keverjük el a lisztet, majd apránként a pörkölt levéből adagolva hozzá keverjük el a tejfölös habarást, majd keverjük a halhoz, és magas lángon rottyantsunk egyet rajta. A sztrapacskához a burgonyát meghámozzuk és finomra lereszeljük. Hozzáadunk egy csipet sót, állni hagyjuk 10 percig, majd kinyomkodjuk a levét. A kinyomkodott burgonyát összekeverjük a tojással, liszttel és annyi vízzel, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk. Enyhén sós, lobogó vízbe kiszaggatjuk. Ha feljött a víz tetejére, további 2 percig főzzük, majd leszűrjük, de a főzővízből egy decit tegyünk félre! A szalonnát egy serpenyőben megpirítjuk, szűrőlapáttal kivesszük. A visszamaradt zsírba beletesszük az apró kockára vágott hagymát, és megpirítjuk rajta. Beletesszük a juhtúrót, a tejfölt, és elkeverjük. Hozzáadjuk a félretett főzővizet, és összefőzzük. Beletesszük a sztrapacskát, összeforgatjuk, majd a hallal tálaljuk.