Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
1 csepp citromlé
1 csipet só
5 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
6 evőkanál finomliszt
0,5 csomag sütőpor
A csoki öntethez:
3 ek liszt
6 ek cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 l tej
5 dkg vaj
sütőrum
A tálaláshoz:
tejszínhab
Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája. A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem kemény lesz, akkor a kristálycukrot kanalanként belekeverjük. Egy-egy kanállal addig keverjük, míg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük, még egy percig verjük.
Ezután egyesével belekeverjük a tojássárgákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és 1-2 kanállal, gyors mozdulatokkal, fakanállal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan. Nem kell, hogy teljesen sima legyen.
A masszát beleöntjük zsírpapírral bélelt formába és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe.
10 percig nem szabad a sütőt kinyitni, mert összeesik a tészta. 10 perc után visszavesszük a sütőt kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig, de lehet több is, még sütjük. Tűzpróbával ellenőrizzük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni!
A csokiöntethez a lisztet, a cukrot, a kakaóport a tejjel folyamatos kevergetés mellett megfőzzük.
Amikor kész, hozzáadjuk a vajat, egyenletesen eldolgozzuk benne, majd hozzáadjuk ízlés szerint a sütőrumot.
Ezután a feldarabolt piskótát egy tűzálló tálba tesszük, és még a forró öntettel meglocsoljuk.
Tejszínhabbal tálaljuk.