A hajdina tökéletesen helyettesíti a rizst. Szokták töltött káposztában is használni, most egy húsgombócban mutatjuk meg, valóban tökéletes alapanyag, még ha csak kevesen is használják.
Hozzávalók:
A golyókhoz:
- 20 dkg hajdina
- 50 dkg darált pulykahús
- só
- bors
- 1 kiskanál őrölt babérlevél
- 2 egész tojás
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
A szószhoz:
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 1 csokor kapor
- 4 evőkanál hajdinaliszt
- 2,5-3 dl natúr joghurt
- só
- bors
- 3 evőkanál édesítőszer
- 1 citrom
Elkészítés:
A hajdinát kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük, fél órára lefedjük, és hagyjuk langyosra hűlni. A darált pulykahúst összekeverjük a hajdinával, a fűszerekkel, a tojásokkal és a nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel. Vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk belőle, és sós, lobogó vízben készre főzzük. A szószhoz a kókuszolajon megfuttatjuk a hajdinalisztet, sózzuk és borsozzuk, és kb. 6 evőkanál vízzel felöntjük, amit a gombócok főzőlevéből veszünk ki. Felforraljuk, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a joghurtot, és lehúzzuk a tűzről. Ekkor kerül bele az édesítőszer és a citrom leve, majd a reszelt héja. Tálalásnál szedünk a szószból a tányérba, helyezünk bele a gombócokból, majd a kaporral díszítjük.