A Gougère, vagyis a sajtpuffancs egy kitűnő vendégváró falat. Pillanatok alatt elkészíthető, és egy hétköznapi esti vacsinak is tökéletes. Nem csak a sajtkedvelőknek!

Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 1,25 dl tej
- 1,25 dl víz
- 4 kisebb tojás vagy 3 nagyobb
- 12,5 dkg reszelt füstölt sajt
- 8 dkg vaj
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- só, bors
Elkészítés:
A vizet és a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és tűzre téve addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, kézi habverővel simára keverjük, majd a tűzre visszatéve 1 percet kevergetjük, míg elválik a tészta az edény falától. A tűzről végleg levéve egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig simára keverjük gyors mozdulatokkal, hogy a meleg ne kapja össze a tojást. Végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot is. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire kis gömböket nyomunk a tésztából – vagy két teáskanállal kis kupacokat formázunk, egymástól távolabb. 180 fokos sütőbe toljuk, 15 percet sütjük, majd a sütőt kikapcsolva még 15 percet hagyjuk pihenni bent a puffancsokat. Melegen és hidegen is tálalhatjuk magában, kínálhatunk hozzá mártogatóst, de meg is tölthetjük fűszeres sajtkrémmel, félbevágva vagy habzsákból a belsejébe nyomva. Vagy akár sütés előtt nyomhatunk rá diót, olívabogyót, pekándiót. Bízzák a fantáziájukra.