Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Gougère – Sajtpuffancs

A Gougère, vagyis a sajtpuffancs egy kitűnő vendégváró falat. Pillanatok alatt elkészíthető, és egy hétköznapi esti vacsinak is tökéletes. Nem csak a sajtkedvelőknek!

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 1,25 dl tej
  • 1,25 dl víz
  • 4 kisebb tojás vagy 3 nagyobb
  • 12,5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 8 dkg vaj
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • só, bors

Elkészítés:

A vizet és a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és tűzre téve addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, kézi habverővel simára keverjük, majd a tűzre visszatéve 1 percet kevergetjük, míg elválik a tészta az edény falától. A tűzről végleg levéve egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig simára keverjük gyors mozdulatokkal, hogy a meleg ne kapja össze a tojást. Végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot is. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire kis gömböket nyomunk a tésztából – vagy két teáskanállal kis kupacokat formázunk, egymástól távolabb. 180 fokos sütőbe toljuk, 15 percet sütjük, majd a sütőt kikapcsolva még 15 percet hagyjuk pihenni bent a puffancsokat. Melegen és hidegen is tálalhatjuk magában, kínálhatunk hozzá mártogatóst, de meg is tölthetjük fűszeres sajtkrémmel, félbevágva vagy habzsákból a belsejébe nyomva. Vagy akár sütés előtt nyomhatunk rá diót, olívabogyót, pekándiót. Bízzák a fantáziájukra.